Navigatie overslaan MENU

Twee bordjes rijst

Stel je voor dat jij de reden bent dat een 10-jarige jongen naar bed kan met een volle maag en een gezichtsmasker krijgt om zich te beschermen tegen COVID-19..

Het leven is niet gemakkelijk geweest voor Doeurn uit Cambodja. Zijn moeder, Sum, is de enige kostwinner en ze zorgt in haar eentje voor Doeurn en zijn twee broers. COVID-19 heeft het leven van Sum nog ingewikkelder gemaakt. “Het is moeilijk om tegelijkertijd moeder en vader te zijn; het is zo’n grote verantwoordelijkheid. En ik wil mijn kinderen beschermen tegen COVID-19 maar een gezichtsmasker is duurder dan 1 kg rijst,” aldus Sum.

De 10-jarige Doeurn is opgegroeid in armoede en met honger. Ze leefden lange tijd in een klein kamertje in een stad, ver weg van hun geboorteplek op het platteland van Cambodja. Moeder Sum werkte lange uren in een fabriek, maar ze verdiende niet genoeg om voedzaam eten te kopen. De jongens waren vaak ziek en er was geen geld voor school.

Toen haar vader ernstig ziek werd, trokken ze terug naar het platteland. Hoe hard ze ook werkte, er was altijd geld tekort, zeker nu ze ook nog de medische kosten van haar vader moest betalen. De kinderen hadden altijd honger. Helaas overleed Sum’s vader en moest het gezin verhuizen naar een hutje op stuk braakliggend terrein. Maar het ergste moest nog komen.

De gevolgen van COVID-19

Sum werkte als seizoensarbeider in een rijstveld en de jongens gingen voor het eerst naar school. Maar toen sloeg COVID-19 toe. De grenzen gingen dicht en de landbouwexport van Cambodja stopte van de ene op de andere dag. Sum verloor haar baan.

“Ik had slapeloze nachten omdat binnen een paar dagen onze rijstvoorraad op zou zijn en ik had geen geld om nieuwe rijst te kopen. We aten minder om rijst te sparen voor de volgende dag,” zegt Sum. Doeurn en zijn broers zochten in het bos in de buurt naar voedsel, maar dat was niet genoeg en ze leden voortdurend honger. Daarbij waren ze ook bang om COVID-19 te krijgen, want Sum kon zich op geen enkele manier maskers veroorloven om haar gezin tegen het virus te beschermen. Ook was er geen geld voor medische zorg als ze ziek werden.

Een omslag naar hoop

Maar het verhaal van Doeurn en Sum veranderde drastisch op de dag dat hij gesponsord werd. Het was de eerste keer in een zeer lange tijd dat ze hoop hadden.

“We hadden nog maar een klein beetje in de rijstpot, net genoeg om pap te maken, toen we voedsel kregen van World Vision,” zegt Sum. Dankzij sponsors ontvingen Doeurn en andere kinderen in zijn gemeenschap een noodvoedselpakket, met daarin 25 kg rijst, noedels, ingeblikte vis, zout, sojasaus, vissaus en plantaardige olie. Ze kregen ook gezichtsmaskers en COVID-19 preventietraining.

Doeurn wist niet wat hem overkwam: “Ik kan nu zelfs twee bordjes rijst eten!” 

Voor het eerst voelden Sum, Doeurn en zijn broers zich gesteund en kregen ze weer hoop voor de toekomst. Ze hebben een groentetuintje aangelegd om een gezond voedsel te verbouwen. Niet alleen om zelf te eten, maar ook om te verkopen voor extra inkomen. “Nu kunnen we overleven,” zegt Sum.

2021 was een jaar van humanitaire crisis voor kinderen. Dit jaar dreigt hetzelfde te gebeuren. Er zijn nog nooit zoveel redenen geweest om een kind te sponsoren als nu.

Door een kind te sponsoren, geef jij kwetsbare kinderen weer hoop. En draag je bij aan wat zij nodig hebben om armoede te overwinnen. Maak 2022 een jaar van hoop. Zodat vreugde weer een plek in hun leven kan krijgen.

Eén kind, één reden per keer – jij kunt de loop van deze crisis veranderen.

Sponsor een kind via Chosen