Navigatie overslaan MENU

Het begint bij water

Voor de 14-jarige Isata veranderde het leven voorgoed toen er voor het eerst schoon water stroomde in haar dorp in Sierra Leone.

Een onmogelijke strijd

Aminata, de moeder van Isata, werkte hard om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze wilde graag dat haar dochter naar school kon, maar ze verdiende niet genoeg. “Ik verzamelde palmpitten onder de palmbomen en gebruikte die om olie te produceren en te verkopen, maar ik verdiende zo weinig en dat maakte me erg verdrietig,” aldus Aminata.

Aminata gelooft in de kracht van onderwijs en daarom leende ze geld om Isata’s schoolgeld te betalen. Maar daarmee was nog niet alles opgelost. Want, zoals veel meisjes van haar leeftijd, was Isata elke dag 3 uur bezig om water uit de rivier te halen. Ze was hierdoor vaak te uitgeput en had te veel honger om zich goed te kunnen concentreren op school. Het leren ging moeilijk. En Isata vult aan: “Ik werd vaak ziek omdat het water vervuild was, en dan moest ik lang in bed blijven.” Ook andere ziekten, bijvoorbeeld malaria, waren een constante bedreiging en er was geen geld voor muskietennetten of medische hulp.

Een nieuw begin

Het leven van Isata veranderde vanaf het moment dat World Vision een kindsponsorprogramma in haar gemeenschap startte. Een waterpunt in de buurt van hun huis werd hersteld. En nu er eindelijk schoon water in de buurt is, heeft Isata elke dag meer tijd en energie over om te leren en te spelen. En ze wordt minder vaak ziek.

Dankzij de sponsors kregen de gezinnen ook muskietennetten, zodat Isata en haar dorpsgenoten beschermd zijn tegen malaria. En kregen ze lesmateriaal – boeken, pennen en schooltassen. De leraren werden getraind in nieuwe lesmethoden, zodat kinderen niet alleen naar school gaan, maar ook goed onderwijs krijgen.

“Voordat ik gesponsord werd, kon ik amper naar school… Nu kan ik goed schrijven en leren. Als ik iets mocht wensen, zou ik willen dat er meer scholen werden gebouwd zodat alle kinderen in Sierra Leone naar school kunnen,” zegt ze.

Dankzij de door World Vision opgezette spaargroepen en de inkomensbevorderende maatregelen is haar familie nu ook financieel stabiel. Isata’s moeder heeft geleerd hoe ze kan handelen met palmolie en heeft nu genoeg inkomsten om eten, school en medische zorg te betalen.

Aminata en Isata zijn dankbaar voor de veranderingen in hun gemeenschap en in hun leven. Beiden weten dat hun situatie heel anders zou zijn zonder hun sponsor van World Vision, die ze “peettante” noemen.

Isata is gelukkig: “Mijn peettante is mijn vriendin… Ik krijg zulke mooie brieven van haar. Ik vind het leuk wat ze schrijft en de foto’s die ze me stuurt.”

Niet alleen het leven van Aminata en Isata is door de sponsoring voorgoed veranderd. Want voor ieder kind dat gesponsord wordt, profiteren 4 anderen daar ook van!

Wist je dat:

Elke minuut

… krijgt een gezin water

… krijgt een kind met honger eten

… krijgt een gezin de mogelijkheid om armoede te overwinnen.

Sponsor een kind via Chosen