Navigatie overslaan MENU

Prince, een jonge leider met een hoopvolle toekomst

Stel je eens voor: vier jaar geleden kon geen enkel kind in de gemeenschap van Prince lezen. Een jaar later konden al 803 kinderen in Afram Plains, uit Ghana lezen en dat aantal groeit nog steeds!

De COVID-19 crisis zorgt ervoor dat meer gezinnen dan ooit weer worden teruggeworpen in armoede. Kinderen lijden honger, kunnen niet naar school, lopen het risico om uitgehuwelijkt te worden of aan het werk gezet te worden. Hun toekomst is zeer onzeker.

Maar… Prince en zijn vriendjes en vriendinnetjes zijn het levende bewijs van wat er kan gebeuren als gemeenschappen en sponsors hun krachten bundelen. Voor Prince betekent dit dat hij niet van school hoeft om te gaan werken. Hij kan studeren, heeft kans om een baan te vinden en de cirkel van armoede voorgoed te doorbreken.

Toen Prince opgroeide in de kleine gemeenschap, had hij weinig reden om te verwachten dat zijn leven anders zou zijn dan dat van zijn vader, of dat van zijn opa. Het is niet gemakkelijk om in Afram Plains de kost te verdienen. Het hoogste waar jongens als Prince naar kunnen streven is een leven als visser op de boten van het Voltameer. Dan verdien je net genoeg om een dag te kunnen eten.

“We zien al generaties lang dat als een kind geen toegang heeft tot onderwijs, zijn kansen in het leven beperkt zijn,” aldus Christopher Teye van World Vision uit Afram Plains. “Wij willen meer voor deze kinderen. Dat willen hun ouders ook, en hun sponsors ook.”

World Vision startte een sponsorprogramma in de gemeenschap van Prince. “Onze impact is enorm geweest”, zegt Christopher. “Het aantal kinderen dat nu kan lezen is fenomenaal.” Maar de verandering gaat nog verder.

“Nu heeft 84% van onze gemeenschappen in Afram Plains toegang tot schoon water. Mensen leren om economisch zelfredzaam te zijn. Kinderen verwoorden problemen en brengen ze onder de aandacht van volwassenen om ervoor te zorgen dat problemen worden aangepakt,” zegt hij.

“Ons doel is ervoor te zorgen dat de kinderen opgroeien tot verantwoordelijke volwassenen, die in staat zijn om hun gemeenschap te leiden. Tot nu toe gaat het goed; de toekomst ziet er heel goed uit.”

Prince zelf vertelt: “Zonder kindersponsoring zou het niet mogelijk zijn om het leven te leiden dat ik nu heb, omdat mijn ouders arm zijn en me niet alles kunnen geven wat ik nodig heb. Mijn toekomst is zo veranderd.”

Nu is Prince voorzitter van de Excellent Kid’s Club die andere kinderen helpt met lezen en nieuwe vaardigheden. De kinderen leren om hun toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “Als leider van de Excellent Kid’s Club is het mijn taak om de activiteiten te plannen en ervoor te zorgen dat de kinderen komen lezen en leren,” legt Prince trots uit. En dat in een gemeenschap waar de meeste volwassenen zelf nooit de kans kregen om naar school te gaan.

“Prince is een geschenk van God,” zegt Ebenezer, zijn vader. “Ik ben zo ontzettend trots op hem. Vroeger was hij een stille jongen, maar nu spreekt hij zelfverzekerd in openbare gelegenheden en deelt hij wat hij elke dag leert met mij. Ik ben er zeker van dat alles wat hij leert hem in de toekomst tot een groot man zal maken.”

Ook anderen in de gemeenschap zien de impact van kindsponsoring. Faustina Nyarko, een lerares op de nabijgelegen Semenhyia Presbyterian Primary: “De interventies van World Vision hebben de kinderen zo geholpen zich te ontwikkelen. Kindsponsoring creëert een geweldige omgeving voor iedereen die bij het leerproces betrokken is. Ook voor de kinderen die niet gesponsord zijn. Als die steun er niet was geweest, geloof ik echt dat de kinderen niet zoveel interesse zouden hebben om regelmatig naar school te gaan en het belang van onderwijs niet zouden inzien.”

Ds. Eric Larweh Otto, een plaatselijke kerkleider, is het daarmee eens. “Waar ik World Vision ook heb zien werken, ze verenigen de gemeenschap. Het is prachtig om te zien,” zegt hij. “Als je het leven van onze kinderen nu vergelijkt met een aantal jaar geleden, is het ongelofelijk – je ziet in alles het positieve verschil. Het zorgt voor een sterkere gemeenschap over de hele linie.”

Dankzij kindsponsors kunnen de kinderen in Afram Plains weer dromen en plannen kunnen maken voor een toekomst. Zij kunnen genieten van een veranderd leven.

Maar op dit moment heeft niet ieder kind zicht op een betere toekomst. In tegendeel, de COVID-19 crisis zorgt juist voor een achteruitgang in de ontwikkeling. Juist NU is kindsponsoring zo belangrijk.

Door een kind te sponsoren, geef jij kwetsbare kinderen weer hoop. En draag je bij aan wat zij nodig hebben om armoede te overwinnen. Maak 2022 een jaar van hoop. Zodat vreugde weer een plek in hun leven kan krijgen.

Eén kind, één reden per keer – jij kunt de loop van deze crisis veranderen.

Sponsor een kind via Chosen